niedziela, 1 lipca 2012

HERBATA ZIELONA Z DODATKAMI SENCHA ANANASOWA

Sencha Ananasowa - zielona herbata Sencha z kawałkami ananasa i melona, kwiatem słonecznika i aromatem.
Herbata zielona Sencha, to klasyka japońskich zielonych herbat - delikatny, wykwintny smak i aromat. Pierwszy zbiór trwa od końca kwietnia do połowy maja. Przeprowadzany jest z reguły nożycami mechanicznymi lub maszynowo, choć najwyższej jakości Sencha zrywana jest ręcznie.W niektórych rejonach liście zbiera się co 45 dni, cztery razy do roku, ale najlepsze zbiory dają dwa pierwsze zbiory.Herbata z pierwszego zbioru charakteryzuje się miękkim,subtelnym smakiem, z drugiego jest mocniejsza, zawiera więcej taniny, ponieważ liście rozwijają się na mocniejszym słońcu.
Proces obróbki wygląda podobnie jak przy produkcji zielonej Gyokuro. Liście są poddawane działaniu pary, przedmuchiwane gorącym powietrzem, a następnie suszone i zwijane w wąskie igły.Duże i szerokie liście dają po zaparzeniu świeży, delikatny aromat i piękny jasnozielony kolor.Bardzo dobrze wpływa na trawienie. Szczególnie polecamy ją po posiłkach. Katechiny i taniny zawarte w Sencha mają silne właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu wymiatają wolne rodniki, przyczyniające się do rozwoju raka. Polifenole, do których należą katechiny, chronią także nasz organizm przed wieloma schorzeniami i spowalniają proces starzenia się.Sencha jest polecana diabetykom, ponieważ zawiera goryczki, które zapobiegają wzrostowi poziomu cukru we krwi, regulują wydzielanie żółci, pobudzają apetyt i ułatwiają trawienie, nasilając przy tym procesy redukcji tkanki tłuszczowej. Polifenole obecne w zielonej herbacie Sencha przyspieszają zamianę tłuszczu w energię, co wiąże się z systematyczną utratą wagi.Pić po posiłkach lub na zimno jako orzeźwiający napój.
Sposób przygotowania: 1 łyż./fliżankę zalać wodą o temp. 70-80 st. C, parzyć 2-3 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne posty