GYOKURO jest najznakomitszą z herbat japońskich. Wytwarzana według kosztownej, ale niepowtarzalnej receptury. Aby słońce nie niszczyło garbników i teiny, w momencie zawiązywania pączków cała plantacja zostaje przykryta na dwadzieścia dni matami bambusowymi i trzcinowymi lub płachtami z materiału. Jej igiełkowate liście są zakrywane w 90%. Przytłumione światło sprawia, że maleńkie listki mają większą zawartość chlorofilu (co nadaje im ciemniejszą barwę niż normalnie) oraz niższą zawartość taniny (dzięki czemu herbata zyskuje słodszy, subtelniejszy smak, pozbawiony niemal zupełnie goryczki).Podczas zbiorów zrywane są jedynie najdelikatniejsze, najświeższe listki, ręcznie lub przy użyciu nożyc automatycznych. Liście przewozi się jak najszybciej do fabryki, gdzie poddawane są działaniu pary przez około 30 sekund, w celu utrwalenia zapachu i smaku oraz zatrzymania fermentacji. Dalej przedmuchuje się je gorącym powietrzem, po czym są prasowane i suszone do chwili, gdy zostanie już tylko 30% pierwotnej wody. Kilkakrotne zwijanie, nadaje liściom kształt cienkich, ciemnozielonych igieł. Na koniec sortuje się je, aby usunąć ewentualne łodyżki i stare liście, po czym suszy ponownie. Herbata wyśmienicie nadaje się do picia na specjalne okazje jako oczyszczający, orzeźwiający i dodający energii napój. Stymuluje pracę mózgu i układu nerwowego. Doskonale wpływa na cerę.
Sposób przygotowania: Należy zaparzać ok. 1-1,5 min wodą o temperaturze 60°C. Przy kolejnym zaparzaniu (nawet do 3 razy), należy odlać całą pozostałą wodę, aby uniknąć zgorzknienia kolejnego naparu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz