niedziela, 1 lipca 2012

HERBATY ZIELONE NATURALNE KOKEICHA

Kokeicha - to zielona herbata japońska, niewątpliwie prawdziwy rarytas. Nie jest to typowy susz herbaciany, nie są to też listki ani pąki. Jest to sproszkowana herbata sporządzana z liści ścieranych na proszek, mieszanych z wodą i sproszkowanym ryżem, a następnie przeciskanych przez specjalne formy, suszonych i w końcu ciętych na kształt sosnowych igiełek. Należy więc do rodziny herbat "prasowanych". Ma łagodny smak, w którym odczuwa się odrobinę słodyczy, pochodzącej od ryżu.
Sposób przygotowania: Dwie łyżeczki na filiżankę, zalać wodą o temperaturze 60-70 stopni C. Parzyć 1,5-2 minuty. Zaparzona daje żółto-zielony napar o delikatnym, lekkim smaku. Najlepiej smakuje bez dodatków. W przeciwieństwie do innych zielonych herbat nie trzeba jej usuwać z kubka (Japończycy wróżą z powstałego na dnie kształtu), a pozostałe "igiełki" można zaparzyć jeszcze 1 - 2 razy do całkowitego rozpuszczenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne posty