czwartek, 28 czerwca 2012

HERBATY ZIELONE NATURALNE SENCHA

Sencha - klasyka japońskich zielonych herbat. Ma delikatny, wykwintny smak i aromat. Pierwszy zbiór trwa od końca kwietnia do połowy maja. Przeprowadzany jest z reguły nożycami mechanicznymi lub maszynowo, choć najwyższej jakości Sencha zrywana jest ręcznie. W niektórych rejonach liście zbiera się co 45 dni, cztery razy do roku, ale najlepsze zbiory dają dwa pierwsze zbiory. Herbata z pierwszego zbioru charakteryzuje się miękkim,subtelnym smakiem, z drugiego jest mocniejsza, zawiera więcej taniny, ponieważ liście rozwijają się na mocniejszym słońcu.
Proces obróbki wygląda podobnie jak przy produkcji zielonej Gyokuro. Liście są poddawane działaniu pary, przedmuchiwane gorącym powietrzem, a następnie suszone i zwijane w wąskie igły.Duże i szerokie liście dają po zaparzeniu świeży, delikatny aromat i piękny jasnozielony kolor.
 
Bardzo dobrze wpływa na trawienie. Szczególnie polecamy ją po posiłkach. Katechiny i taniny zawarte w Sencha mają silne właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu wymiatają wolne rodniki, przyczyniające się do rozwoju raka. Polifenole, do których należą katechiny, chronią także nasz organizm przed wieloma schorzeniami i spowalniają proces starzenia się.
Sencha jest polecana diabetykom, ponieważ zawiera goryczki, które zapobiegają wzrostowi poziomu cukru we krwi, regulują wydzielanie żółci, pobudzają apetyt i ułatwiają trawienie, nasilając przy tym procesy redukcji tkanki tłuszczowej. Polifenole obecne w zielonej herbacie Sencha przyspieszają zamianę tłuszczu w energię, co wiąże się z systematyczną utratą wagi.
Sposób przygotowania: Należy zaparzać ok. 2 min wodą o temperaturze 65-70°C. Pić po posiłkach lub na zimno jako orzeźwiający napój.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne posty